Даниел Лорер: ИТН дойдоха да разговарят с нас, затова и ние ще ги уважим

БНТ
share

„Продължаваме промяната”-„Демократична България” иска България да е стабилна европейска държава, която се управлява без корупция. Затова начертахме редица мерки, за които не видяхме обаче подкрепа. „Има такъв народ” дойдоха да разговарят с нас, затова и ние ще ги уважим. Скептичен съм обаче, че ще намерят подкрепа. Имаме огромни опасения, че у ИТН няма да срещнем разбиране за нашите антикорупционни мерки. Това заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ в ефира на БНТ.

„Проблемът е, че сегашното решение на КС се основава на решението от 2003 г., известно като решението "Филчев". В него тогавашният КС си дава картбланш звинаги да отсъжда против каквито и да е било промени в Конституцията. Спорно е как промените по отношение на служебното правителство не са проблем, но смяната на квотите за избиране на съдии на Конституционния съд му се стори като мащабна промяна на държавното устройство. Ние не се отказваме, нашата борба продължава”, заяви той.

Божанов: Трябва да търсим варианти правителството да не е на един човек

По думите му основната цена, която коалицията е платила на предходните избори, бе разочарованието на българите, че не можаха да доведат реформите докрай. С това обещание ще отидат и на следващите избори. „Може би трябва да излезем от терминологията „сглобка”. Ние не можахме да разкажем на избирателите защо направихме този огромен компромис. Той беше в името на правосъдната реформа, и тази реформа трябва да продължи.”

„Най-после българските политици, които виждат фрагментирането на политическата сцена, ще си говорят за принципи и политики и ще има по-малко личностни нападки”, подчерта той.

За процесите в ДПС той заяви: „Няма да коментирам разцеплението в ДПС. Процесите там са оздравителни. Най-после виждаме, че вътре има различни гласове. Важно е обаче какво се случва в България и с демократичните процеси у нас. Не е ясно колко ДПС-та ще се явят на избори.”

„Всички знаят защо поискахме оставката на Росен Желязков. Тезата, че някой иска да сваля Рая Назарян, я научих от вестниците и от нейното изявление, че тя, горката, няма да стане служебен премиер”, каза още той.

Водещи новини

Още новини