Димитър Стоянов за нападките на Пеевски срещу президента: На крива ракета космосът ѝ пречи

Кадър: БНТ
share

Третият мандат беше даден на партията, която има най-голям шанс да състави кабинет, и това беше „Има такъв народ“ (ИТН), затова изборът на президента беше рационален. Това показва стремежа му да има редовно правителство. Това каза в ефира на БНТ секретарят на президента по сигурност и отбрана Димитър Стоянов.

Той допълни, че по време на консултациите от ИТН са изразили желание да разговарят с всички парламентарни групи, както и с независимите депутати, което е дало минимална надежда за излъчване на правителство.

На въпрос кога очакват ИТН да върне мандата, Димитър Стоянов отговори, че от президентската институция се надяват това да се случи в „разумен срок“, като например до седем дни.

„Трудно би се съставило правителство, но надеждата умира последна“, добави Стоянов.

За обвиненията на Делян Пеевски, че президентът Радев е разцепил ДПС, Димитър Стоянов отвърна, че „на крива ракета космосът ѝ пречи“.

Г-н Пеевски се опитва да прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Няма никаква връзка между президента и разцеплението в ДПС. Проблемът си е само в ДПС. Нека Пеевски да си оправи положението в партията, призова той.

По повод зачестилите слухове, че държавният глава подготвя политически проект, Стоянов подчерта, че към момента Румен Радев няма партия, няма и политически проект, но уточни, че българското общество се нуждае остро от алтернатива на политическата сцена и Румен Радев би бил една такава алтернатива.

Делян Пеевски обвини президента за разцеплението в ДПС

От думите му стана ясно още, че президентът ще се придържа стриктно към Конституцията и ще назначи служебно правителство по силата на последните промени в основния закон, които Конституционният съд не отхвърли.

Президентът ще направи това, което е записано в Конституцията за избор на служебно правителство. Решението на Конституционния съд е, че остава тази процедура за служебно правителство, за което никой няма да носи политическа отговорност. Така че, ако третият мандат е неуспешен, процедурата е ясна – разговори с всеки един от кандидатие за служебен премиер. От съкратената домова книга президентът ще направи своя избор. Рая Назарян също е вариант, обясни Стоянов.

В заключение на разговора Димитър Стоянов уточни, че президентството желае да бъде закупена летателна техника за гасене на пожари, но не смята за удачно тази техника да бъде причислявана към състава на МВР, тъй като във Военновъздушните сили има подготвени екипи за такива цели, докато в МВР такива хора тепърва ще трябва да се обучават.

Водещи новини

Още новини