Благомир Коцев: Варна е напът да загуби близо 100 млн. лв.

Булфото
share

Последното редовно правителство обяви програма за финансиране на проекти за общините на стойност 1 млрд. лева, а преди няколко дни депутатите актуализираха парите и ги увеличиха на 6,2 млрд. за следващите две години, предаде NOVA.

Варна е напът да загуби близо 100 милиона лева, след като 30 от общинските съветници в града гласуваха с „въздържал се” за отпускането на сумата за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. Според тях общината не е представила готови проекти.

„Става дума за малка сума, която да спомогне процеса за усвояването на тези 100 млн. лева, които Варна трябва да получи от републиканския бюджет за тази година по различни проекти. Нелепо е да се твърди, че няма готови проекти. Направихме всичко възможно в рамките на шест месеца, за да започнат процедурите за обществени поръчки. Необходими са доклади за оценка на съответствието, за да се вземе разрешение за строеж до края на годината, когато е срокът, в който трябва да направим първи вноски по тези проекти. Без тези доклади няма как да получим разрешение за строеж и да усвоим парите за тези проекти. По този начин се блокира изцяло процесът”, коментира кметът на Варна Благомир Коцев.

По думите му сумата ще бъде вложена в изграждане на нови булеварди, улици, подлези и ремонтирането на математическата гимназия в града.

„Програмата е предвидена за всички общини и Варна не прави изключение. Бързахме да спазим сроковете и успяхме, но на финалната права сме блокирани по доста нелеп начин. Не знам дали мотивът е политически, или на местно ниво”, каза още Коцев.

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Той коментира и темата готови ли са кметовете в страната да реагират адекватно при бедствия. „Във Варна все още не сме минали обучение за системата BG-ALERT. Разбрах, че и другите общини все още са много назад в тази процедура. Срещнахме множество проблеми в организацията при справяне със ситуацията с пожара, който се случи във Варна преди две седмици. Усети се липсата на една такава система за организация при бедствия”, посочи Коцев.

Водещи новини

Още новини