ИТН и "Величие" на Николай Марков без особени различия: против са "джендър" пропагандата и ГМО продуктите

Булфото, архив
share

Неуспешно приключи първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. На нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител - Красимира Катинчарова.

По-късно, представители на ИТН разговаряха и с "другото лице на Величие". Срещата с Николай Марков и отцепниците бе насрочена за 13 часа, но се отложи за по-късно днес. Подкрепящите Николай Марков депутати са петима - Христо Борисов, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви и Виктория Василева. 

"Търсим допирни точки, а не различия", заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

От “Има такъв народ” обявиха основните си приоритети. Сред тях са: съдебна власт, която е по-леснодостъпна за хората, ограничаване на правомощията на главния прокурор, по-бързи съдебни процеси в интерес на българските граждани, електронна съдебна администрация. И още: поетапно въвеждане на т.нар. „мълчаливо съгласие“ (липсата на отговор в определения срок от административен орган), както и облекчаване на ограниченията за провеждане на референдуми. Важна тема за политическата сила е попълване на регулаторите. 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разглежда картелните споразумения ще е една от законодателните инициативи на ИТН. Тошко Йорданов даде конкретен пример, известен на всички ни: разминаването в цените на хранителни стоки в България и в чужбина. 

"Принципът "парите следват" образованието е порочен, болниците са страхотна врата за корупция. Трябва да се направят малки стъпки за подобряване на състоянието в страната. Парите по ПВУ е по-добре да се загубят, отколкото да се затворят "Мариците",  каза Тошко Йорданов.

Правителството може да има по-къс или пълен мандат, в зависимост от подкрепата, заяви Йорданов. По думите му най-правилно е кабинетът да е с четиригодишен мандат, но е възможен и "по-къс прозорец", за да се изпълнят важни задачи.

ИТН за Красимира Катинчарова: Милата, не разбра нищо

Проф. Чорбанов разясни какви са идеите на ИТН за мобилната медицинска помощ, както и за справянето с дефицита на лекарства. “Бъдещето на нация, която не е посветена, е трагична”, изрази съжаление той, като добави, че българското образование според него е на дъното. Акцентите на ИТН във външната политика са преодоляването на регулациите и забраните по Шенген още с Унгарското председателство и формирането на Европейската комисия. 

Европейски отбранителен съюз е тема, по която също трябва да се разсъждава, както и разширяването на съюза в посока Украйна и РС Македония - са позициите на ИТН.

Николай Марков приветства усилията за политически диалог. “Третият мандат при всички случаи се моделира от президента, това е държавнически подход, към който виждам, че и вие се насочвате за решаване на кризата. Не смятам, че имате конфликт, с която и да е политическа сила в българския парламент. Интересува ме в какви срокове виждате това правителство, дали го виждате с възможност за пълен мандат или някаква друга формула? Вторият въпрос е имате ли реална представа за финансовото състояние, в което България се намира в момента”, попита той. 

Срещата между ИТН и Катинчарова от „Величие“ не протече по план: Темата за строежа на АЕЦ „Белене“ накара Йорданов да прекрати разговора

“Най-разумното е това правителство да има 4-годишен мандат. По-кратка програма в срок година или две е възможна, за да се решат нещата, по които има консенсус. Бюджетите, които направи Асен Василев, са левичарски, с изключително вдигнати разходи при ниски приходи в държавата. Част от регулациите затрудниха бизнеса. Държавата трябва да харчи, колкото изкарва и да го има стремежа към нулев дефицит”, отговори Тошко Йорданов.

Акад. Атанасов: Понеже хората се страхуват от ГМО, казвам: новите геномни техники са вид биологично земеделие

Двете страни в срещата са обединени и по още две теми: да “вардят” страната от ГМО продуктите “джендър” пропагандата. 

Водещи новини

Още новини