Денков не изпратил Петър Танев за посланик в Украйна заради информация от службите

Bulfoto
share

Информация от българските служби е спряла назначението на Петър Танев за посланик на България в Украйна. Това съобщи „24 часа“, позовавайки се на бившия премиер Николай Денков. Назначението на Танев е било съгласувано между вицепремиера и външен министър Мария Габриел и президента Румен Радев. Било е одобрено от Министерски съвет през октомври 2023 г. Николай Денков обаче е отказал да подпише.

По информация на bTV обаче причината премиерът Николай Денков да не подпише предложението за назначение на Петър Танев за посланик на България в Украйна е връзки с Руската федерация.

„Причините да няма решение на Министерския съвет за назначение на посланик на Украйна се крият в оперативна информация от службите. Запознах се с нея след като Мария Габриел и президентът бяха обсъдили и предложиха Петър Танев за посланик. Не съм участвал в техните обсъждания и не зная аргументите им. Затова поисках информация, която съдържаше достатъчно сериозни данни, за да откажа назначаването. Стоя зад решението си, защото то беше единствено вярното при наличието на тази информация“, посочи Денков, като не поясни какво е било естеството на информацията.

Преди дни имаше изостряне на тона между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. Служебния кабинет предложи временен посланик в Украйна да стане бившият министър на отбраната Николай Ненчев. От Президентството заявиха, че този ход не е съгласуван с тях.

Оказа се, че миналата есен дипломатът от кариерата Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

Петър Танев: Украйна няма нищо общо, хора от България спряха назначението ми за посланик

Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на „Дондуков“ 2. Ето защо държавният глава не е издал указ.

В предаването „Тази сутрин“ Танев коментира, че мотивът за руски връзки е по-скоро наратив и посочи:

„Съвсем съзнателно се прокарва от хората, които са противници на това да отиде дипломат, анализатор и човек, който е работил само в горещи точки. За мен това са хора в България. Украйна и посолството нямат никакво отношение към това. Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка“.

Водещи новини

Още новини