Президентът Радев участва в среща на върха, на която България се присъедини към Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие

Bulphoto (архив)
share

Държавният глава Румен Радев участва в Срещата на върха „Спорт за устойчиво развитие“, която се състоя в Париж в навечерието на началото на ХХХІII Летни олимпийски игри. Българският президент е във Франция по повод откриването на Олимпиадата по покана на френския си колега Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Срещата на високо равнище днес се проведе под домакинството на Еманюел Макрон и Томас Бах.

Фокус на събитието беше поставен върху ангажимента към здравето и образованието на децата, повишаване на достъпността до физическа активност, придобиване на умения сред младежите чрез спорт, повишаване на благосъстоянието на гражданите. На форума участниците подкрепиха Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие, към което се присъедини България, представлявана от държания глава Румен Радев. Споразумението цели да допринесе за напредъка по изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН чрез различни ангажименти за насърчаване на спорта.

Във форума на високо равнище участие взеха държавни и правителствени ръководители, международни организации, спортисти и представители на международни федерации, на олимпийското движение, на неправителствения сектор. Събитието беше организирано около пет тематични панела като символ на петте олимпийски кръга и се състоя в двореца „Лувър“.

Президентът отива със съпругата си във Франция заради ХХХІII Летни олимпийски игри

В рамките на срещата на върха президентът Румен Радев разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество между България и Организацията за образование, наука и култура на ООН, както и насърчаването на усилията за популяризирането на културно-историческото наследство сред младите хора. Значението на спорта за възпитанието и здравето на подрастващите и създаването на условия за приобщаването им към различни физически активности беше тема на разговора на държавния глава Румен Радев с президента на ФИФА Джани Инфантино.

Утре държавният глава Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Радева, ще участва в церемонията по откриването на Летните олимпийски игри, в които страната ни ще е представена от 46 олимпийци в 16 спорта.

 

Водещи новини

Още новини