Социалният министър разкри каква е целта на помощта от 1578 лв.

Кадър БНТ
share

Цялото правителство е ангажирано с пожарите в страната и има готовност да подпомогне пострадалите хора, за да може да бъдат компенсирани и да се върнат максимално бързо в ситуацията, в която са живели и начин на живот, който са водели преди. Това, което е направено - от първия ден служителите на Агенцията за социално подпомагане са на терен при хората и помагат с това, което е възможно, да си попълнят документите и да си поискат тази помощ от държавата. Това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

На първо място се отпуска една помощ от 1578 лева, но тя не е да се построят наново сградите или да си възстановят домовете.

"Тази помощ има една единствена цел - да покрие първоначалните разходи на хората, т.е. тези пари са, за да си купят вода, храна, лекарства, дрехи или някакви други плащания, които на първо време са им необходими, тъй като се предполага, че тези хора са загубили част от имуществото си в пожара", поясни социалният министър.

БЧК организира кампания в помощ на засегнатите от пожарите

До момента са подадени 25 заявления за такава помощ, на 11 от тях тя беше отпусната още на другия ден, а останалите ще я получат през днешния ден. С постановление на Министерския съвет от вчера ще се облекчи процедурата за отпускането на тези помощи.

"В Отец Паисиево лицата, които са пострадали и къщите им, не са с постоянен адрес, тъй като там е вилна зона, която изгоря и хората живеят в Пловдив, повечето от тях - 8 души, и за тях беше облекчен режима, за да може те също да получат тези 1578 лева", уточни Иванов.

Пострадалите от пожарите къщи в цялата страна са 65, като част от тях са необитаеми. На втория етап чрез общините всички тези хора могат да кандидатстват пред фонд "Социална закрила" за сумата от 2500 лева. С нея те могат да си закупят обзавеждане и електроуреди, поясни Ивайло Иванов.

"За възстановяване на имоти те могат да кандидатстват през общината. Общината пък кандидатства пред фонд "Бедствия и аварии", който се управлява от МВР, след което ще бъда отпусната необходимата сума след направената оценка и след като я получат, те ще могат да си възстановят имотите."

Водещи новини

Още новини