Петър Танев: Украйна няма нищо общо, хора от България спряха назначението ми за посланик

БТВ
share

Руска връзка е по-скоро наратив, който съвсем съзнателно се прокарва. Tова заяви оред БТВ спряганият за посланик в Украйна Петър Танев.

Името на Танев за посланик изскочи след скандал спор между политиците, президента Румен Радев и Министерски съвет за искането за назначаване на Николай Ненчев за представляващ България в Украйна. Според президента "настойчиво" му е предлаган Ненчев за посланик в Киев, но той не се е съгласил. Тогава бившият външен министър Мария Габриел е предложила Петър Танев. Преди това той е бил извънреден и пълномощен посланик в Дамаск.

Танев уточни, че още през май 2023 г. е дошло предложението да заеме поста, а през октомври процедурата е била задвижена официално.

Главчев: В предишния МС е имало процедура за избор на посланик в Украйна, но тя не е финализирана

По думите му, той действително е имал връзка с човек в Русия, с който обаче "идеологическите му пътища" се разделили отдавна - това е именно бившата му съпруга, която е рускиня.

"За мен хора в България спряха процеса - Украйна и посолството нямат нищо общо с това", съобщи Петър Танев.

Обясни, че е имал разговор с Мария Габриел, която му казала, че Николай Денков не е подписал назначението само за него. Причините обаче не са му били съобщени: 

"Бях въвлечен в един институционален спор", каза още той.

"Скандалът вреди на двустранните ни отношения с Украйна, казусът се следи много внимателно, включително от неприятелски държави като Руската федерация", категоричен бе Танев. 

Водещи новини

Още новини