Юрий Асланов: Шансовете на третия мандат не са големи, но стават и чудеса

Нова нюз
share

Не знам къде ще отиде третият мандат. Основните претенденти са двама. Шансовете на мандата не са големи. Е, стават и чудеса, трябва да вярваме. Това заяви Юрий Асланов в ефира на Нова нюз.

„След като всички са наясно, че шансовете за успех не са толкова високи, защо някои се стремят така към този мандат да го получат и какви ползи ще калкулират от това, че той няма да се осъществи?“, попита социологът.

Според него вариантите за третия мандат са БСП и „Има такъв народ“.

„БСП, която беше разтърсена от вътрешни конфликти и драми, които не съм убеден, че са приключени, но въпреки това ръководството иска този мандат, за да се легитимира пред совите членове и симпатизанти, че те са правилните хора, одобрени от президента Румен Радев. Те знаят, че Радев е популярен сред левите симпатизанти и един подобен знак ще им прозвучи като одобрение на президента за новото ръководство“, допълни той.

Доц. Стойчев: По-добре да ходим на избори, отколкото да имаме безпринципни мнозинства

„Има такъв народ“ са почти единствената партия без вътрешни проблеми в сегашния парламент. За пореден път Радев ще даде знак, че тази партия като че ли е най-лоялна към него, и вероятно няма да създава проблеми за това, което той е намислил за продължителността на този мандат. За разлика от БСП и „Възраждане“, ИТН не са поставени в ъгъла; вероятно са по-отворени за разговори с партии от т.нар. евроатлантически спектър. Те имат мост за разговори дори към „Възраждане“. По-логично ми се струва този трети мандат да отиде при ИТН“, категоричен е той.

„Продължаваме промяната“-“Демократична България“ не искат да има нови избори. Те не са в добро положение, трябва да извървят дълъг път за възстановяване на влиянието си сред избирателите, а това не може да се случи за 2-3 месеца. Те са все още наказаните политици на последните избори, които не са си изпили горчивата чаша до дъно“, каза още Асланов.

По думите му за всички партии остана темата за говоренето на собствените си поддръжници за това колко лоши са останалите партии. Друг разговор с хората няма. Партиите са в непрекъснат скандал едни с други. Работата върви на инат или на злоба, или на реваншизъм, затова не трябва да се учудваме, ако на предстоящите избори ударим нов рекорд на ниска избирателна активност.

„Има една добра новина – хората се научиха през тези няколко години да живеят и да се оправят независимо от държавата. Преди това непрекъснато се бориха за вниманието на държавата, за да прояви съчувствие към състраданието им. Затова сега нямаме криза в икономиката или в други области, освен в институциите“, допълни социологът.

Действията на Делян Пеевски той коментира с думите: „Той се опитва да демонстрира отново, дай Боже за последен път, влиянието си върху институциите и дълбоката държава, и да предупреди, че ако продължи тази атака срещу нещо, той ще извади козове, които няма да са приятни.“

Той е категоричен, че трябва борбата с корупцията да стане национална задача и култура, иначе ние няма да мръднем и със сантиметър от сегашното ни място.

Водещи новини

Още новини