Христев, преподавател в СУ: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

Булфото (архив)
share

Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза. Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Очевидно е налице много тежка криза на политическата система, смята той.

Стойчо Стойчев: По-добре този парламент да приключи възможно най-бързо

Политическите сили трябва да си зададат въпроса доколко рамката на избирателната система позволява при този разпръснат вот да се създаде стабилно управление, защото по-лошо от най-лошото управление е липсата на управление, коментира Христев.

Според него "граничи с лудостта да ходим 10 пъти на избори", без да се излъчи правителство, защото "накрая от българската демокрация нищо няма да остане".

Настоящият цикъл от избори тежко ерозира легитимността на българската демокрация, убеден е той.

Трайният изход от това положение са промени в избирателната система, посочи Христев.

"Или да бъде въведен изцяло или отчасти мажоритарен избор, или някаква смесена избирателна система, която по определен начин фаворизира онези политически сили, които имат по-голям брой гласове."

В този цикъл на разпиляване на вота ще стигнем до конституционна криза, заяви преподавателят.

Свикването на Велико народно събрание предполага квалифицирано мнозинство, от друга страна – ако то се избере по пропорционалната система, няма да имаме различна картина, поясни Христо Христев.

"Процесите в БСП не са от вчера. Донякъде това, на което сме свидетели в ДПС, беше изненада, но също има своето обяснение", коментира част от актуалната политическа картина преподавателят.

"Тази среда на политическа ерозия, на размиване на основни познати политически субекти, е картина на политическа криза."

Нормалното участие в политиката не става с етикети и събитиен мениджмънт, а предполага по-задълбочено виждане за развитието на обществото, отбеляза още Христев.

Масовата корупция - сектор след сектор, онагледява как се разпада българската държава, обобщи преподавателят. По думите му, ПП-ДБ трябва да надмогнат "детските рефлекси в политиката", да обяснят на избирателите си какво ще правят след следващите избори и да следват тези свои заявки.

Водещи новини

Още новини