ВМРО: МОСВ и МЗ да спрат проекта за ветропарк на 400 дка в Златна Добруджа!

Булфото (архив)
share

Близо 450 дка плодородна земеделска земя се предвижда за изграждане на поредния ветропарк в плодородна Добруджа. Инвестиционно намерение предвижда изграждането на около 70 ветрогенератора в землището на община Генерал Тошево, пишат от пресцентъра на ВМРО.

"Това е поредният „зелен“ проект, който буквално унищожава стотици декари плодородна земя в житницата на България. В конкретния случай става дума за земеделски земи от 3-та и 4-та категория. Предвижда се перките да бъдат с височина 280 метра, като за фундамента на всяка перка ще се налеят по 600-800 кубика бетон. Местните жители, както и земеделските производители от региона, остро се противопоставят на идеята.

От ВМРО припомняме, че тази територия е точно по трасето на „Виа Понтика“ – откъдето се извършва прелета на птиците. Поставянето на ветрогенератори в района на Шабла и Каварна доведе буквално до изчезване на прелета на пъдпъдъка, а много други видове започнаха да заобикалят тези райони. Причината е ясна – шумът и вибрациите от перките. МОСВ следва категорично да се противопостави в тези зони да се изграждат подобни съоръжения, които нарушават естествената миграция на птиците.

Напълно поддържаме и становището на пчеларите от региона, че ветрогенераторите са пагубни и за пчелните семейства, защото от вибрациите пчелите се дезориентират."

От ВМРО изразяваме пълна подкрепа за протеста на местните жители и земеделските производители. Категорични сме, че този проект трябва да бъде отхвърлен незабавно и безусловно от МОСВ и МЗ. Внимателно ще следим институциите с какви становища излизат по казуса. Крайно време е в България да започне да се зачита гласа на гражданите. Поставяме и въпрос към МОСВ: Какви са ефектите от вече изградените ветропаркове по Северното Черноморие? Някой изследвал ли е защо точно след изграждането им пътят на миграция на птиците по „Виа Понтика“ рязко се промени?

Слънцето ще се превърне в основен енергоизточник до 2050 г.

От ВМРО не оспорваме необходимостта от инвестиции, включително в енергетиката, не оспорваме нуждата от развиване на частната инициатива, но нещата трябва да се случват в интерес на хората и възможно най-щадящо за българската природа. Не може всичко да бъде на всяка цена и в ущърб на местните общности!

 

Водещи новини

Още новини