Доц. Танева, ръководител в СУ: Партийната криза е предпоставка за политическата

Bulphoto
share

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална промяна – като се мине към един по-авторитарен модел. Хубаво е абсолютно всички партии с поглед към следващите избори да се вразумят, да променят доста неща, включително езика, с който се обръщат едни към други и към гражданите."

Румяна Коларова: ГЕРБ и ПП тръгват оттам, откъдето приключиха преди вота

"Политическите партии имат своята сила, защото са разпознавани от различни граждани. Не просто да стигнат до властта, а да могат да останат", допълни преподавателят.

Във връзка с връщането на втория мандат доц. Танева отбеляза, че действията на ПП-ДБ по него са вид странно решение, което има по-скоро значение на предизборно послание.

"Те станаха втора политическа сила неочаквано и в този смисъл предложеното е ход с оглед на следващите избори. Профилът на тази политическа формация е брандиран. Основното послание е върху голям, системен проблем с корупцията, който не може да се реши с няколко хода. Бързо решение на проблема на базата на тази декларация никой не е очаквал."

Доц. Стойчев: По-добре да ходим на избори, отколкото да имаме безпринципни мнозинства

Щеше да е лесно, ако проблемът с корупцията е свързан с една от политическите сили, но той е системен, изтъкна тя.

"Няма държава, няма общност, която може да се развива без да се управлява. Няма спонтанен ред. При тези постоянни кризи, хронична политическа криза, виждаме колко важно е да имаме стабилно правителство. (…) В пожарите се видя как не сме достатъчно подготвени, когато има криза."

Третият мандат вероятно също няма как да се състои, каза още Албена Танева.

Водещи новини

Още новини