Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Булфото, архив
share

Ще се опитаме в бърз порядък да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикан заради пожарите в страната. Запрянов уточни, че около 250 хил. лева ще бъдат необходими, като средствата са за т. нар. водни джобове, с които военни машини да пренасят вода до мястото на пожара. 

„Оказа се, че най-ефективни са хеликоптерите. Това беше отчетено от всички колеги, които са се занимавали с гасенето на пожари. Ние имаме два хеликоптера, които работят непрекъснато. Минимално летателно на ден извършват по десет часа полети. Над 656 фактически подавания на вода към пожарите са извършени, над 1300 тона вода е пренесена и използвана за гасенето“, отчете той. 

Гуцанов, БСП: Евтино и много бързо можем да вземем оборудване за гасене на пожари за "Кугар"-ите

„В момента имаме 185 души на терен, с 34 единици бойна техника. Почти на всички огнища, на които сега имаме дейности, нашите военнослужещи са на място“, увери военният министър. Поддържаме един хеликоптер в готовност, ако се наложи спасяване на живот или евакуация на хора, попаднали в капана на пожара, каза още Запрянов. 

Той подчерта, че на днешната среща е обсъден и въпросът за евентуално увеличаване на летателните апарати, пригодни за гасене на пожари, пише БТА. 

Запрянов увери, че всички формирования за действия при пожар са готови. В цялата страна те са общо 22 – 15 в Южна България и седем - в Северна България.„Независимо от тежката бюрократична процедура на заявяване от кметовете, общините, областните управители, сме игнорирали документалното оформяне на разрешенията. Направо, с поискването, с устно разрешение на министъра на отбраната, на началника на отбраната, формированията действат. Упрекът, че е тежка процедурата, не е верен", каза още военният министър след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

Водещи новини

Още новини