Ваня Григорова: Търсим решение на проблема с денонощните аптеки в София

Булфото (архив)
share

Търсим решение на проблема с денонощните аптеки в София. Това съобщи председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС Ваня Григорова. Тя и заместник-председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта Еньо Савов се срещнаха с председателя на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов и с генералния секретар на организацията Светослав Крумов днес. Разговорът беше по инициатива на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" по повод изпратени до тях сигнали от граждани от крайните квартали на София за липса или затруднен достъп до аптеки.

"Тази първа наша среща беше много полезна, вярвам и за двете страни, коментира Ваня Григорова. - Разбрахме, че към момента съществува аптечна онлайн карта, на която са обозначени местата на всички аптеки в страната. За съжаление, тя не е обновявана от 2016 година и не е актуална. Също така не е ясно кога това може да бъде направено. Разбрахме също, че има някои дефицити при денонощните аптеки и ще търсим решение на този проблем на ниво Столична община. Когато намерим вариант, разбира се, ще го обсъдим и с Министерство на здравеопазването".

По време на срещата бяха коментирани и редица други въпроси, които засягат гражданите. "Обсъдихме проблема с периодичната липса на определени лекарства за някои обществено значими заболявания, добави Ваня Григорова. - Говорихме и за реинбурсацията на част от лекарствата, които са необходими в страната. Коментирахме въпроса защо все още електронната рецепта не се прилага за всички лекарства, които се изписват от личните лекари. Очевидно е много необходимо електронната рецепта да влезе в сила за всички лекарства. По този начин ще може да бъде проследявано какво изписват докторите. Това, всъщност, е и в основата на възможността да бъдат постигнати по-ниски цени на лекарствата. Когато аптекарят няма право да прави генерично заместване, той е длъжен да предостави на пациента точно това лекарство, което лекарят му е изписал, дори да е на много по-висока цена, въпреки че има значително по-евтина алтернатива".

Формулират новите правила за дейността на аптеките

Ваня Григорова изрази задоволство, че Димитър Маринов и Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз са готови да съдействат за разрешаване на проблемите на ниво Столична община. "А аз заявих готовност Столична община да помага за решаване на проблемите и на национално ниво, от които биха имали полза и софиянци", добави председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС.

Според общинския съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Еньо Савов във фармацевтичната индустрия има доста проблеми, които не позволяват тя да изпълнява и социална роля. "Очевидно е, че икономическият интерес стои далеч пред нуждите на гражданите и това трябва да се промени час по-скоро, коментира Еньо Савов. - С останалите общински съветници от Местна коалиция "БСП за България" сме решени да работим в тази посока. А с колегата Ваня Григорова ще подготвим необходимите доклади и питания, за да започнем да променяме статуквото в посока улеснение и достъп на гражданите до лекарства и до консумативи от първа необходимост, свързани със здравето на хората".

Водещи новини

Още новини