Кирил Петков: Основната причина за ситуацията с пожарите е липсата на организация и координация

Булфото (архив)
share

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента. Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков. Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков. Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника, каза той. Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре, добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години. 

Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към българо-турската граница

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков. 

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България". 

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   

Водещи новини

Още новини