Калоян Методиев: Партийната криза ще застигне ГЕРБ и „Възраждане”

Булфото (архив)
share

В момента всички партии в парламента търсят аргумент как да не бъдат обвинени за предстоящите седми по ред предсрочни избори. Липсва искрено желание у всички политически сили за съставяне на редовно правителство. Това заяви пред БНР независимия народен представител и политолог Калоян Методиев.

По думите му никой от ПП не е търсил независимите народни представители за разговори по декларацията, при все че групата вече наброява 39 души, колкото е самата „Промяна”.

„Което показва също, че или не искат сериозно да се занимават със съставянето на правителство, или цялото упражнение е абсолютна проформа”, посочи Калоян Методиев.

Атанас Зафиров, БСП: Изненадах се от готовността на ПП-ДБ да върнат втория мандат още преди да са го получили

Той подчерта и факта, че за първи път толкова народни представители са изхвърлени от представителство в комисиите.

Независимите не сме в комисии, а в някои от тях ГЕРБ имат по 7 представители. Те и „Възраждане” подходиха много агресивно независимите народни представители да не участват пълноценно в работата на НС, освен всичко друго е и показателно за страховете им, коментира независимият депутат.

Той определи като преливане от пусто в празно работата на парламента за този един месец.

„Занимаваме се само с изслушвания на министри. Работата на парламента е първо да приема закони и после да контролира министрите. Просто и ясно и в тази последователност”, посочи Методиев и даде пример: „Корнелия Нинова, аз и още 4-ма народни представители от БСП вкарахме законодателни предложения, конкретно - забраната на райския газ и вкарването му в регистъра като наркотик. Това е бич за децата ни в момента”.

По думите му вместо да се занимава с работа, този парламент все повече затъва в говорене и излишни процедури.

Светослав Малинов: Надпартиен кабинет е единствената възможност за край на спиралата от избори

„Колкото повече се множат законите и бюрокрацията, толкова повече се множат беззаконията. Казал го е Конфуций още преди 4 хиляди години”, добави политологът.

Президентът си играе собствена игра, като очевидно не се съобразява с интереса на държавата. Виждам, че се подготвя за поредния си политически проект, дали ще го оглави лично или не, ще видим, коментира Методиев.

По думите му Радев е големият отсъстващ днес, заминавайки за Лондон в кризисна за държавата ситуация.

„Явно мандатът няма да се даде тази седмица. Това, което се говори в кулоарите от всички парламентарни групи, е за избори през октомври. Това ще постави държавата пред непредвидима ситуация. Хората, говоря с тях и в моя избирателен район, са уморени, отвратени, обезверени от случващото се в политиката”, посочи политологът и прогнозира: „Предполагам, че тези парламентарни избори през есента, освен ако не стане нещо форсмажорно да се състави правителство, ще преначертаят картата на българската партийна, а оттам - и политическа система”.

И в отговор на въпрос за процесите в системните партии той добави: „БСП повлече крак, ДПС се тресе от най-ниското до най-високото си ниво. Да се готвят „Възраждане” и ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини