Лена Бориславова: Може да поискаме да ни бъде връчен мандатът тази седмица

Кадър: БНТ
share

Изключително ми е болно за това, което се случва в област Ямбол, защото една част от роднините ми живее там. Надявам се, че с усилията на службите и доброволците този проблем ще бъде овладян. Много ми се иска вместо да водим тези разпри в парламента, тези 100 милиона, които ще струват следващи избори, да бъдат използвани за техника. Именно заради това ние седнахме с нашите колеги и се опитахме да предложим решение за изход от политическата криза. Това заяви Лена Бориславова от “Продължаваме промяната” в предаването „Още от деня” по БНТ.

Всички срещи вече са приключили, но още не сме седнали да обсъдим с колегите от ДБ, които са в контактната група, какви са техните впечатления от разговорите зад кадър. Това, което видяхме демонстрирано от всички партии, е отново нежеланието тези дълго отлагани проблеми да бъдат решени. Всеки път когато се стигне да има реално гласувани закони в зала по всички тези наболели теми, всеки път се намира оправдание от всяка една от другите партии как това да не се случи, обясни тя.

Това, което им предлагаме е решение за излизане от кризата. В последните четири парламента винаги опираме до ПП-ДБ да предложи решение и всеки път ние излизаме с решение и по някакво чудо два от тези пъти успяхме да съставим редовно правителство. Само че не може, хем да искат да ни закачат на ревера си, с тези с които правим управление, хем да не се случват приоритетите, които ние считаме за изключително важни. От ГЕРБ какво казаха: „Много ви е хубава декларацията, обаче ние няма да работим за нея. По-добре избори. По-честно е да отидем на избори”. Всичко, което е за повече справедливост трябва да бъде гласувано в този парламент. От „Възраждане” какво казаха: „Не можем да подкрепим сега, защото вътре няма темите за излизане от НАТО и за вдигане на санкциите спрямо Русия”. За нашите приоритети едва ли има някой би искал да провежда референдум или се чуди дали е правилно да искаме прокуратурата да е независима, съдът да действа еднакво за всички и да няма бухалки от институциите. Това не са теми, по които има конфликт, по които може да има спор в обществото дали имаме нужда като общество, изтъкна Бориславова.

Росен Желязков: Ще говорим с ПП-ДБ за антикорупционните им инициативи, но не и за кабинет

През всички девет месеца по тези закони беше работено. Не предлагаме нещо ново. Текстът на Закона за съдебната власт е готов и е качен за обществено обсъждане. Законът за личния фалит, отново приет на първо четене през тези девет месеца, работна група работеше, за да го подобри и в нея участваха всички партии. Другият закон за сигналоподателите веднъж е минал, оценен е от ЕК, върнат с коментари. Върху тези текстове са работили българските, европейските институции и народните представители. Това са теми от дневния ред. Законът за личния фалит го чакаме от 12 години. Много бързо всички колеги си показаха истинските лица и казаха, че тези закони няма да бъдат гласувани, подчерта тя.

Ние сложихме тези законопроекти на масата и от нашите опоненти зависи дали този „трик” ще сработи против тях. Ако те искат да покажат на своите избиратели, че искат да има повече справедливост, че трябва да има режим на обявяване на несъстоятелност,няма да ги спре никой от нас. Ние сме абсолютно открити с този процес и даваме възможност той да се случи, каза още Лена Бориславова.

Няма да протакаме този процес. Много е вероятно да поискаме да ни бъде връчен мандат още в рамките на тази седмица, с оглед на поведението на другите партии в НС. Ако този процес не се случи, ако не видим гласувани закони от това мнозинство, означава, че то е неспособно да формира правителство и ние няма да губим ценно време, обяви тя.

Водещи новини

Още новини