Проф. Маринов: Ако ПП-ДБ помолят Радев за още време за втория мандат, не виждам причина той да откаже

NOVA NEWS
share

Доган е изпратил писмо с призив да се спазват решенията на конференцията на ДПС, според които съпредседателите да имат равна тежест - да взимат заедно решения. Това се случва два дни преди гласуването на проектокабинет. Вероятно Пеевски е взел еднолично решението да подкрепи мандата на ГЕРБ-СДС. А във всяка нормална партия това се решава от ръководството.

Това каза политологът и бивш представител на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов в ефира на „Офанзива“ по NOVA NEWS.

Според него Доган е направил изявление - че не вижда възможност за стабилен кабинет и ДПС не иска власт. "Ако "Продължаваме промяната - Демократична България" изяви желание да опита да състави кабинет и помоли за повече време, не виждам причина президентът да откаже. В този парламент не може да се сформира правителство, дори относително нормално. Групите може да се разпадат, но съставът е почти същия. Позициите се менят, но обратите на 180 градуса ще са неблагоприятни за партиите. В ПП-ДБ имаше странна идея за техническо правителство. Вероятно ако се разберат, ще споделят подробности", посочи той.  

Асен Василев: Трябва да обсъдим мандата много внимателно, но не виждам предпоставки за проевропейско антикорупционно правителство

По думите му традиционното ДПС, което има почти 35-годишна история, застава зад Доган. "Партията се отличаваше с определени стил на поведение и маниер. Те се промениха с Пеевски, който е силно противоречива фигура. Хората са привързани към начина на поведение, характеризиращ ДПС, затова подкрепят Доган. Пеевски пък остава чуждо тяло от гледна точка на традицията", коментира проф. Маринов. Той определи представянето на служебния кабинет като "не особено впечатляващо". И отхвърли хипотезата президентът Радев да реши да прекрати мандата си и да се насочи към изпълнителната власт, създавайки партия. 

Водещи новини

Още новини