Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

Президентство
share

Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Държавният глава посочи, че ролята на Черно море като пресечна точка на геополитически, икономически и енергийни интереси непрекъснато расте и страната ни следва да отстоява националните си интереси и позиции на морска държава, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

България трябва да разполага с надеждни и съвременни Военноморски сили, както и изградена система на взаимодействие с всички правителствени и неправителствени организации и с местната власт, заяви Румен Радев.

Потушават пожар на кораб в рамките на учението "Бриз 2024"

Държавният глава оцени високо уменията за реагиране при кризи от различен характер, взаимодействието между отделните екипажи, повишената оперативна съвместимост и съвременните техники, тактики и процедури, демонстрирани по време  на учението. Президентът изказа благодарност за това на личния състав и ръководството на Военноморските сили, на участниците от различните родове войски и видове въоръжени сили, както и на правителствените и неправителствените организации, включени в "Бриз-2024". 

Държавният глава Румен Радев беше посрещнат с военни почести на Морската гара в Бургас. В учението "Бриз-2024" участват 23 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на 12 държави - от България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC).

В акваторията на Бургаския залив военнослужещите демонстрираха днес овладяване на пожар на търговски кораб в пристанище, преодоляване на последствия от инцидент на борда в морските пространства, отразяване на асиметрични атаки по море и на въздушен противник, стрелба по въздушни цели.  В деня за високопоставени гости на учението президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Водещи новини

Още новини