БСП иска комисия да разследва СРС-тата за Мишо Бирата

share

Левицата би искала да се създаде парламентарна комисия за СРС-тата за Мишо Бирата - така депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев отговори на искането на РЗС да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва причините за отстраняването на Румен Овчаров от министерския пост през 2007 г.

Искаме да чуем и за парламентарна комисия за СРС-та със записи на Искра Фидосова, свързани с монтанския случай, каза още Петър Курумбашев пред журналисти. По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев допусна, че СПИН скандалът в БСП е ПИН код към грандиозна корупция и цитира думите на депутата Антон Кутев за Корнелия Нинова относно нейни реплики, записани със СРС-та.

Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че остроумията на Янев не бива винаги да се вземат насериозно и отбеляза, че лидерът на РЗС "изпълнява функциите си на пощенска кутия". Според Миков с изявленията на Янев се прави опит да се отклони общественото внимание от рязкото обедняване на българите, наближаващата зима, увеличението на стоките от първа необходимост.

Очевидно в този парламент създаването на комисия е въпрос, който се решава в рамките на управляващото мнозинство, коментира Миков. По думите му парламентарните механизми се използват изцяло за политически натиск върху един или друг представител на опозицията, както е и в момента. Според Миков няма сериозно обоснован интерес по въпроса, поставен от Янев. Ако разгърнете медиите от преди няколко години, тази тема мисля, че е достатъчно сериозно изчистена, коментира заместник-председателят на ПГ на левицата. Управляващото мнозинство и Янев ли са хората, които задават дневния ред на правораздавателната и правозащитната система в България, попита още Миков. Според него именно затова в доклада на ЕК за България се споменава за натиск над съдебната власт.
 

Водещи новини

Още новини