Комисията за Нотариуса и Пепи Еврото ще изслуша АКФ и апелативния прокурор Емил Петров

share

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша на следващото си заседание представители на Антикорупционния фонд и апелативния прокурор в София Емил Петров. 

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 283

Предложението за изслушване на Антикорупционния фонд беше направено от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Надежда Йорданова (ПП-ДБ) посочи, че имат три предложения за изслушвания на отделни заседания. Тя поиска на следващото заседание да бъдат изслушани представители на Антикорупционния фонд във връзка с оповестена в края на април справка от работата на ГДБОП във връзка с случая Мартин Божанов-Нотариуса. След това ще предложим изслушване на МВР, на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, посочи Йорданова. 

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ настоя за изслушване на Емил Петров - братът на Петьо Еврото. Депутатът се позова на публикации в медиите, според които Емил Петров - брат на Петьо Петров-Еврото, е бил освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София. По думите на Чорбов е логично този човек да бъде поканен. Не може да са двама братя и единият да не знае какво прави другия, най-вероятно знаят, допълни Чорбов.

Временната комисия относно дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото се събра днес на първо заседание и прие вътрешни правила за работата си. Прието беше всеки член на комисията да може да покани външни лица за участие в комисията по предварително одобрен списък на предходно заседание. Извън посочения списък всяка парламентарна група може да покани по един гост за изслушване.  

Депутатите приеха създаването на временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

На 3 юли т.г. парламентът създаде временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Предложението за създаване на комисията е на депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България". Депутатите обаче не можаха да изберат председател на временната комисия. Днес заседанието ѝ се председателстваше от Златан Златанов от „Възраждане“.

В тази комисия сме пет човека, които са били и членове на предходната комисия от 49-ото Народно събрание, посочи Златанов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че предишната комисия не е успяла да излезе с доклад, заради разпускането на 49-ото НС, и работата ѝ е стигнала до една точка, от която ще трябва да продължат. Бяха проведени осем заседания, бяха изслушани 21 свидетели, десет не дойдоха или отказаха, след тях Сарафов и Цацаров, каза Златанов. Той посочи, че членовете на новата комисия могат да се запознаят с материалите, събрани от предходната. 

Трима от членовете на настоящата комисия са излъчени от квотата на несъществуващата вече група на „Величие“, което прави тяхното участие с право на глас невъзможно, но ще им дадем възможност да изразят мнение и да имат съвещателен глас, заяви още той.

Всичко по темата:
Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и трусовете в съдебната система 283

Водещи новини

Още новини