АЛДЕ може да изключи ДПС от групата си в Европарламента

getty images
share

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания.

Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред БНР, че не отхвърля възможността ДПС да бъде изключено от нея заради възникналите сериозни вътрешнопартийни раздори. Той определи случая като "много сериозен".

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия.

Те изтъкват необходимостта да не се повтарят повече случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от редиците на либералната група "Обнови Европа" в крайнодясната "Патриоти за Европа". 

Те отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на "Обнови Европа" и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на групата.

ДПС вече е четвърта политическа сила в парламента, изключиха депутатите от сбирката при Доган

"Смятаме, че за ДПС е важно да определи как се съобразява с либералните принципи, които споделяме", се казва в писмото.

Ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса, поясни пред БНР Де Шетцен и определи писмото като "първа стъпка". Същевременно той каза, че това не предполага изключване от либералната политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Водещи новини

Още новини