Антон Кутев: Президентът иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това

БНТ
share

Украйна и Зеленски имат интерес да разширят конфликта. Това заяви бившият говорител на служебните правителства на Румен Радев Антон Кутев в ефира на БНТ.

"Имаше спорове дали изобщо президентът трябва да бъде на срещата на върха на НАТО защото тази част от външната политика зависи основно от Министерски съвет и така трябва да бъде по Конституция. Има определени правомощия на президента, но като цяло по-голямата част от тези ключови решения трябва да се взимат от Министерски съвет", поясни той.

"Огромната част от българите имат особено отношение към войната в Украйна. Убеден съм, че не са много българите, които искат България да се намесва във войната, а още по-малко са тези, които биха отишли на фронта. Стигаме до една крайна точка, в която трябва да се вземе решение, но то очевидно е непопулярно и то ще доведе до много негативи за управлението", коментира Кутев.

Байдън откри срещата на върха на НАТО. Главчев: България е лоялен и надежден съюзник

По думите му затова стигаме до ситуацията, в която президентът каза, че по Конституция това не е негова работа, тя е на Министерския съвет.

"И от тук нататък ние очаквахме от МС да ни стане ясно какво точно са поели като ангажименти. А защо не ни стана ясно? Защото не смеят да ни изяснят".

"Надявам се всички хуманитарни ангажименти към Украйна да бъдат изпълнени, но съм на мнението, че не трябва да влизаме с оръжие, трябва да се дистанцираме. Украйна и Зеленски имат интерес да разширят конфликта, за да не бъдат сами, но останалите държави нямат", допълни той.

По отношение на връчването на втория мандат, Кутев каза, че президентът се стреми да даде максимална възможност на партиите да си изработят всички механизми за постигане на правителство.

"Президентът прави всичко възможно правителство да се случи, т.е. стреми се да има даде времето да си направят договорките, ако може, да се разберат, да сформират някакви коалиции. Факт е, че това става все по-трудно. Според мен, президента нито ще бави, нито ще избързва, т.е. да не дава никакво основание за форсиране на процеса или за неговото протакане, да спази сроковете, така че да има максимална възможност за партиите да направят правителство. Нямам съмнение, че президента иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това", поясни Антон Кутев.

Той смята, че политическият интерес на президента в момента не е да има ново служебно правителство. Кутев каза още, че ако се стигне до третия мандат, около "Има такъв народ" би могло да се стигне до съставяне на правителство.

Водещи новини

Още новини