Промениха Закона за лекарствата в името на пациента

share

Парламентът прие промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесен от Министерски съвет, беше приет с 91 гласа „за”, „против” – двама и „въздържал се” – 18.

Промените, предложени от депутата от ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков и група народни представители, бяха отхвърлени от депутатите. Преди законопроектът да бъде гласуван, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова каза, че мотивите на правителството за промените в този законопроект касаят правилата за лекарствена безопасност.

„С тези промени се налагат значителни промени, касаещи фалшивите лекарствени продукти. Надявам се, че тези промени ще бъдат подкрепени от всички парламентарни групи, защото касаят безопасността на всички български пациенти”, добави министър Атанасова. По думите й създаването на Национален съвет по цени и реимбурсиране цели създаване на централен орган, който да следи, регистрира и актуализира цените на лекарствените продукти и ги сравнява с тези в останалите държави в Европейския съюз. „Само за последната седмица има драстични намаления от 5 до 75% на нови 74 цени на лекарствени продукти”, добави Десислава Атанасова.

Водещи новини

Още новини