Зам.-министърът на отбраната за позицията на Радев: Решението му да участва или не в Срещата на върха на НАТО си е лично негово

share

Във връзка с официално изразената позиция на президента Радев по отношение участието му в срещата на върха, Министерство на отбраната изразява становище, че приетото становище вчера е регулярна, утвърдена процедура за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите на дневния ред на високо ниво мероприятие. В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност, позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази на Алианса. Това заяви зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод отказа на държавния глава Румен Радев да води делегацията ни на срещата на Върха на НАТО в САЩ.

"Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение по така направените предложения, са лично негов избор", поясни зам.-министърът.

"В контекста "Украйна", който е елемент на официалната позиция и подкрепата, която страната ни оказва през последните години след началото на войната, е изцяло в съответствие с решението на Народното събрание и в този контекст тя е неколеблива и непоклатима и ще продължи дотогава, до когато е необходимо", подчерта Илиев.

Президентът Радев няма да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон

"Всяка страна взима решение кой да вземе участие. Нашата рамкова позиция е изцяло издържана", каза още той.

Водещи новини

Още новини