БСП призова за действия за пресичане на опитите на РСМ за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание

Булфото
share

БСП настоява за категорични мерки от страна на българските власти, за да бъдат пресечени системните опити за запазване на дискриминационното отношение към гражданите на Република Северна Македония (РСМ) с българско самосъзнание, както и да се противопоставят на пряката намеса във вътрешните работи на страната ни с търсенето на несъществуващо македонско малцинство в България. За това настояха в декларация от ПГ на "БСП за България", предава БТА. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1284

Те очакват македонската страна да изпълнява стриктно поетите ангажименти, както по двустранния договор за приятелство и добросъседство, така и по отношение на преговорната рамка, одобрена от всички 27 страни на ЕС.

"Настояваме правителството да подготви ясна стратегия за развитие на отношенията с РСМ, като планира и необходимото финансиране за насърчаване на търговско-икономическите, транспортните, културните връзки между двата народа, като в същото време продължи да настоява за трайно преустановяване на дискриминацията към българите и на езика на омразата към България, издигнати в ранг на държавна политика", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

В текста се изразява тревогата на парламентарната група от последните политически сигнали, идващи от новоизбраното правителство на РСМ. Това са изявления, свързани с антибългарска, но същевременно и антиевропейска насоченост, изтъкна Гуцанов. Не сме уверени колко силно ги вълнува преговорния процес за членство в ЕС, но в този момент, по думите му,  жизнено необходимо е да не се вреди на взаимоотношенията между два братски народа с общи исторически корени. 

"БСП за България" оценява "като недопустими изявленията на новия министър-председател на РСМ, които поставят под въпрос всички досегашни усилия за намиране на път към добросъседството между нашите две страни и отваряне на вратата на РСМ към членство в ЕС".

До какво ще доведе острият тон между София и Скопие?

"Ескалиращият национализъм, който се насърчава от президента, а сега и от министър-председателя, хвърля тежка сянка върху европейското бъдеще на страната", се казва още в декларацията.

БСП държи да стане ясно, заяви Гуцанов, че прави разлика между народа на РСМ, който иска добросъседство, близки отношения с България и бързо присъединяване към ЕС, от една страна. От друга страна – правителството и неговите структури, които са превърнали народа в заложник на собствените си неясни интереси.

Настояваме българското правителство институциите да продължават да отстояват българските позиции пред международните ни партньори и да не допускат никакво отстъпление по отношение на вече постигнати договорености, се казва още в текста.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1284

Водещи новини

Още новини