Виолета Коритарова: Започва основен ремонт на Дунав мост

БНТ
share

Планираме основен ремонт на Дунав мост. Той ще бъде тежък, труден. Движението ще бъде само в едната лента. Но този ремонт е належащ. Това обяви министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова в ефира на БНТ. 

Ремонтът ще започне в края на месец юни. Ще продължи две години. Стойността на ремонта е 45 млн лв., осигурени от държавния бюджет. Ще ремонираме целия участък от 1100 метра, обясни Коритарова. 

По думите ѝ в края на юни се очаква да бъде пусната фериботна връзка, която ще облекчи трафика. 

Тя коментира и катастрофата с кола на НСО и последвалото преасфалтиране на участъка. "Има пропуски в работата на служителите на пътно управление Варна. Няма координация в действията на институциите. Ние образувахме дисциплинарно производство на пътната инфраструктура във Варна. Той е отстранен от работа. След проверка ще предприемем съответните действия", каза още тя. 

Фирмата, преасфалтирала пътя след сблъсъка с кола на НСО: Не ни предупредиха за разследването

Министър Коритарова уточни, че са предвидени ремонтни дейности в участъка Варна - Добрич. "Възлагането е било на 13 май. След катастрофата е трябвало да има добра координция, за да се предотвърди асфалтирането. Никой не би укрил нищо по този случай. Важно е да създадем условия, за да се изяснят причните. Този участък е посечен като необходим за ремонт, но е трябвало да се изчака, за да няма съмнение в нашата работа", допълни регионалният министър. 

Тя определи състоянието на пътищата у нас като незадоволително. "Едни от основните действия, които ще бъдат предприети е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата, поясни Коритарова". 

По думите ѝ, пътищата у нас не са ремонтирани през последните 3 години. В този период няма действащи договори за текущо поддържане на пътищата.

"Извършвани са само аварийни ремонти, но за съжаление и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших беше възстановяването на работата за избор на изпълнители", каза още Виолета Коритарова.

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова, уточни министър Коритарова.

Водещи новини

Още новини