Драгомир Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

Бтв
share

НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма да бъде страна в конфликта, няма да се намесва директно и не цели по никакъв начин война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат правилно и хладнокръвно без излишни рискове, които могат да доведат до ескалация по отношение на страните членки. Tова каза пред бТВ Драгомир Заков, съветник на премиера по външната политика, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13469

По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната срещу Русия.

„Макрон каза, че не е изключено да се наложи войски да бъдат разположени в Украйна, което е различно от започване на война. Много е различно в какъв контекст се говори и в кой момент ще се случи – дали по време на активна фаза на война или в един период, в който има резултат от някакви мирни преговори. НАТО няма как да води бойни действия по собствена инициатива. Това обикновено се случва в защитна фаза“, допълни Заков.

20 години България в НАТО

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП.

„Важно е това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене“, каза бившият посланик в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

 

„Трудно е да се каже как ще се развие тази война в следващите месеци и години, но определено готовността на руското ръководство е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война срещу армии и някаква въображаеми натовски войски в Украйна, той води война срещу европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни причини, а друго е да я водиш по идеологически. Тук вече говорим за хибридна война, дезинформация, разделение в западните общества, целта е много по-широка“, коментира Драгомир Заков.

А заради войната в Украйна ролята на европейските съюзници в НАТО се увеличава. 

„На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях вече са до равнище бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на САЩ, във всички останали – на европейските съюзници. Една от дезинформациите в общественото пространство е как НАТО е доминирано от САЩ. Това не е вярно“, обясни той.

Днес отбелязваме 20 години откакто страната ни стана член на НАТО. По думите на Драгомир Заков Алиансът ни дава сигурност.

„В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверинитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало“, посочи той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13469

Водещи новини

Още новини