Консултациите за служебен премиер: управителят на БНБ не "прегърна" идеята за политическо взаимодействие с централната банка

Прессекретариат на държавния глава
share

Управителят на Българската народна банка (БНБ) - Димитър Радев, не "прегърна" идеята за установяване на политическо взаимодействие с централната банка. 

Името му е един от възможните варианти за служебен премиер след неотдавна приетите промени в Конституцията. 

"Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича банката в политическия процес. Това ще хвърли политическа сянка върху институциите и то за дълъг период от време. Това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 г. - здравословна дистанция между централната банка и политическия процес и сили. Не трябва да се допуска въвличане на централната банка. Има и редица правни причини това нещо да не може да се определи като добра идея", заяви Димитър Радев. 

Румен Радев започна консултациите за служебен премиер

"Има колизия с европейското и националното законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в Договора за функционирането на ЕС, както и в Устава на ЕЦБ. Аз съм член на Генералния съвет на ЕЦБ. Етичният кодекс изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес или да прави опити да заема публични позиции извън тази на управител", посочи Димитър Радев като уточни, че казаното до голяма степен се отнася и за подуправителите на централната банка, които са сред другите възможни варианти за служебен премиер. 

Водещи новини

Още новини