Регионалният министър: На 20 февруари откриваме тунел "Железница", той е първият с хеликоптерна площадка

БНТ
share

"Строи се, но през зимния сезон темпът намалява. В момента се достроява последният участък от магистрала "Европа", в края на тази година ще бъде напълно завършена. По магистралата Видин - Ботевград предстои в следващите седмици да бъде открит нов участък от 13 километра", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

По думите му от март ще се започне активниото строителство по пътя Русе - Бяла.

"По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен. На 20 февруари откриваме тунел "Железница", който е уникално съоръжение с всички системи за защита, строен с нов технологичен метод. Тунелът е строен по австрийски модел, скалната маса над тунела се интегрира като конструкция над тунела. По нов метод е и виадуктът преди тунела. Изобщо това съоръжение е много интересно от инженерна гледна точка"

"Безопасен е, той е най-дългият строен у нас - има модерна евакуационна система, като и въздушна, има сигнали за евентуална опасност. Изградена е и хеликоптерна площадка в близост до тунела. С него България ще има пълноценен коридор до Гърция", каза още той.

След многократно отлагане отварят пътя Мездра – Ботевград

"В обхвата на тунела има активирани свлачища, които бяха укрепени миналата година. Ще изпълнява важна обществена функция и е безопасен категорично. Това е най-дългият тунел в страната", допълни Андрей Цеков.

Водещи новини

Още новини