Румен Радев: ЕС да докаже, че има правила, не може повече България и Румъния да са извън Шенген

bulphoto (архив)
share

Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и технологични сътресения. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Държавният глава е домакин на приема в Националния исторически музей.

"Измина една година на задълбочаващи се предизвикателствата", посочи Радев. По думите му сме свидетели на нови конфликти, които носят нестабилност и ескалация. Президентът заяви, че очаква Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство.

Радев: Държавата е в дълг към младите хора

"Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения, неимоверно страдание. Всеки ден от тази война е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие", каза Румен Радев пред дипломатите. "Дезинформацията, рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект, климатичните аномалии и природни бедствия, демографията – всички тези предизвикателства поставят човечеството пред нови изпитания и решението в нашите колективни усилия", добави президентът.

По думите на държавния глава на този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. "Очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на изработване на общите позиции в ЕС, НАТО и ООН, които са основните вектори на българската външна политика", посочи Радев. Според него още повече нашият принос е особено важен в процесите на диалог за необходимата трансформация на ЕС към по-активна геополитическа роля и стратегическа автономност. 

"Енергийната криза и войната в Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, сътрудничество и солидарност", каза Радев. 

"България винаги е била и ще бъде най-силния поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани", заяви още Румен Радев. "В днешния динамичен и все по-глобален свят няма страна, в която да нямаме българска общност", каза държавният глава на посланиците и им благодари за подкрепата, която оказват на сънародниците ни. 

Сред гостите бяха заместник-председателят на Народното събрание Андрей Чорбанов, и бивши служебни министри - Александър Пулев, Иван Кондов, Христо Алексиев. Президентът похвали и служебните кабинети за работата им за пускането на коридор номер 8. А на сегашното правителство заръча да работят за подписването на меморандумите за трети мост между България и Румъния и за съвместно управление на северните гръцки пристанища.

Ръководителите на дипломатическите мисии на САЩ (Кенет Мертен) и на Русия (Елеонора Митрофанова) не присъстваха сред гостите. 

Водещи новини

Още новини