Даниел Лорер за реформата в службите: Разговорите, които не се водят днес - ще се водят утре, не могат да бъдат избегнати

Кадър: БНТ
share

Аз обясних фактологията по случая „Чаталджа”, за да няма спекулации. Имотът не е продаден преди година и половина, а преди повече от 3 г. Най-големият мит е, че има някаква политическа завръзка по прословутите винетки. Тази теза се разпадна в движение. Бизнесът на купувача не ни касае. Това заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) по БНТ.

„Категорично не съм познавал Станислава Арнаудова преди да купи имота. Тя настояваше да купи целия имот и затова цената беше по-висока. Цените сега в София са доста по-високи, дори на зелено. Приветствам проверките по случая и искам да приключат по-бързо, защото ккогато се докаже, че всичко е законно, да потърсим отговорност за този опит за очерняне на ПП”, категоричен бе той.

„Всеки човек може да разполага с частното си имущество, както намери за добре. Действието е изцяло пазарно”, поясни Лорер.

Лорер категорично отрече да има политическа облага от продажбата на имот на ул. "Чаталджа"

Има спекулации, че целта на този скандал е отслабване на политическата формация, която представлявам, допусна той.

„Няма лесни решения в политиката. Тя е изкуството на възможното. Когато създадохме това прав, си дадохме ясна сметка, че работата с ГЕРБ и ДПС е много този компромис ще ни коства политически кредит от нашите избиратели, на които обещаваме постигането на определени цели – членство в еврозоната, приемане в Шенген, конституционни реформи”, обясни Даниел Лорер.

„Всички разговори за импийчмънт са разсейване от важните теми в момента, като реформата в службите. Те са избрани проблематично по време на служебно правителство. Тези служби служат на парламента, те се избират там. Политиката е дълга битка и разговорите, които не се водят днес - ще се водят утре. Те не могат да бъдат избегнати”, подчерта представителят на ПП-ДБ във връзка с позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата.

По повод евентуален нов политически проект на Радев, Лорер заяви: „Това е въпрос на политическа смелост. Ако е така, да заповядат при нас на политическия тепих. Не мисля, че президентът  има смелост да обяви такъв проект. Силата на президента е да обединява нацията. В момента, в който той прехвърли силата си към даден проект, тази сила секва. Достатъчно е да видим какво се случи с проекта АБВ. Такива планове са много несигурни”, предупреди политикът.

Според него посоката на правителството няма да се промени и след ротацията. „Убеден съм, че никой не изпитва съмнения в посоката, която сме поели. Възможно е да има различен състав на Министерски съвет”, каза още Даниел Лорер.

"Идеята за добросъседски Шенген започна заедно с гръцки и румънски евродепутати. Всички сме наясно, че българите и румънците заслужаваме свободен достъп до цяла Европа. Не сме доволни от постигнатото до момента - достъпът по въздух и море. Идеята е това лято да няма проверки по границите между България, Румъния и Гърция", заяви Лорер.

Според Даниел Лорер подобна инициатива ще облекчи хората и компаниите, които пътуват между тези страни.

"Това ще покаже нагледно, че когато няма проверки на паспорти миграционният натиск в Австрия не се променя. Ще имаме още един аргумент, с който да застанем пред австрийското правителство", допълни Даниел Лорер.

Той обяви, че е изцяло партийно решение дали ще се включи в битката на евроизборите.

Водещи новини

Още новини