Валерия Велева: Президентът няма право да призовава КС да отмени клетвата на новоизбраните съдии

Кадър: БНТ
share

Президентът Румен Радев има право да атакува решението на Народното събрание за конституционни съдии, но няма право да призовава Конституционния съд да отмени клетвата. Това вече е едно вмешателство в работата на независима институция. Те ще встъпят в длъжност в петък. Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Има аргументи „за” и „против”. Г-жа Атанасова много израсна. Тя е много ярка политическа фигура. Това, което каза президентът не е призив за саботаж. Има много сериозни гласове, които се съмняват дали е законосъобразно. Прави се шумотевица, която е излишна”, посочи социологът Кънчо Стойчев.

„Атакуването на г-жа Атанасова, защото е политическа фигура, не е релевантно”, подчерта Велева.

Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии

„Радев винаги е бил опозиция на всяко едно правителство, което встъпи в длъжност. Да, той има право да критикува, но той не намери общ език с нито една политическа формация. Неговото позициониране да е анти предопредели реакциите спрямо него”, обясни журналистът.

„Радев е директно избран от народа, който е директна опозиция на тези политици. Да виним Радев за безумията на политическата класа е смехотворно и неоправдано. Българският народ го избра, защото не е политик. Той оправда очакванията на хората”, обясни Кънчо Стойчев.

Водещи новини

Още новини