Парламентът обсъди на първо четене внесен от "Възраждане" законопроект за регистрация на чуждестранните агенти

Булфото
share

Депутатите обсъдиха днес на първо гласуване законопроект за регистрация на чуждестранните агенти, предложен от „Възраждане“. Поради изчерпване на времето на пленарното заседание обаче законопроектът не бе подложен на гласуване, предаде БТА.

Целта на нашия законопроект е да създаде публичен регистър, „за да може всички субекти да бъдат публични, да се повиши демократична отчетност и публичността“, каза Стоян Таслаков („Възраждане“), който представи законопроекта. Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов законопроектът е безкрайно закъснял. Той отбеляза, че се предлага и „безкрайно закъсняла, дори и за Европейския съюз, законодателна рамка“, дори и за Европейския съюз, която да даде възможност за изсветляване на чужди агенти, които действат „безнаказано в България“.

От ГЕРБ-СДС отбелязаха с декларация в парламента Международния ден на религиозната толерантност

Този закон урежда обществените отношения, свързани с информирането на обществеността чрез средствата за масова информация и публичността при финансирането на физически и/или юридически субекти, развиващи дейност на територията на България, пряко или косвено получаващи материално подпомагане от чужбина, в това число и от чужди правителства или предприятия, чуждестранни физически лица, търговски дружества, фондации, организации с нестопанска цел и др., пише в мотивите към законопроекта.

В изказването си по време на дебата председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов засегна и темата за финансирането на медиите и неправителствени организации.

Водещи новини

Още новини