Министър Кръстев: Всички сектори в културата трябва да бъдат обгрижени

Булфото
share

"Най-важното е всички сектори в културата да бъдат обгрижени. Много внимателно процедираме, но има сектори, които се нуждаят от сериозна подкрепа - сценичните изкуства например. Бюджетът на Министерството на културата е увеличен доста сериозно - той е над 140 милиона лева", каза в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на културата Кръстю Кръстев.

"Сега директорите на културните институции са свободни да боравят със значително повече средства в бюджетите си и те са хората, които ще решат по какъв начин и с колко ще увеличат заплатите на хората, с които работят", подчерта той.

"Над 80 млн. лева са отделени за сценичните изкуства, като половината ще са увеличение на заплатите", допълни културният министър.

Според него културата винаги има нужда от непрекъснати реформи.

Мария Габриел: Културната дипломация е приоритет за България

"Парите са необходимата част за създаването на култура, но на културата винаги са необходими нови идеи и креативност", каза още Кръстев.

В отговор на въпрос дали споделя думите на министъра на финансите Асен Василев, че културата е най-нереформираният сектор, министър Кръстев каза, че културата се развива непрекъснато. "Методиката за финансирането на културата трябва да бъде обновена, културата има нужда от непрекъснати, но контролирани реформи", допълни той. 

За Национален фонд „Култура“ министър Кръстев посочи, че се върви към реформирането му и към избор на нов Управителен съвет. 

Министърът на културата отговори утвърдително в отговор на въпрос ако получи покана, дали би останал министър след ротацията.

"Предстои да променим Закона за културното наследство, Закона за закрила и развитие на културата, изработване и синхронизиране на някои правилници и други", добави той. 

Водещи новини

Още новини