Свиленски: Зам.-областният управител на София се снима с нарязания паметник все едно е убил див глиган

share

На вчерашната ни среща с премиера Денков той пое ангажимент да ни се предостави цялата документация за случая с Паметника на съветската армия - документи, решения, планове за изпълнения, къде е записано, че трябва да се отреже ръката с автомата. До този момент не сме получили тази документация. Разбирам, че и други парламентарни групи са поискали тези документи, но и те не са ги получили, което доказва нашите твърдения, че в центъра на София беше извършен един варварски акт без никакви документи и разрешителни. 

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Това каза в кулоарите на парламента депутатът от БСП Георги Свиленски, който коментира темата за демонтирането на Паметника на съветската армия.  

Свиленски: Паметникът на съветската армия ще бъде нарязан, не демонтиран

"В момента внасяме в деловодството на НС искане за изслушване на министъра на културата, като точка първа в утрешния пленарен ден. Искаме изслушване и на министъра на регионалното развитие, защото той директно отговаря за този процес и на директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, защото кранът е незаконен и нелецинзиран. Днес има друг кран, който също е незаконен. Главният надзираващ този процес е заместник-областният управител на София. Той много бързо си скри снимката в социалните мрежи с отразяната ръка с автомата. Този човек е представител на държавата и е застанал с част от паметника все едно е убил див глиган. Направил си е трофейна снимка. Този човек няма повече място държавната администрация и трябва да бъде освободен на мига", обяви Свиленски.  

"Аз лично не бях сутринта на председателски съвет, защото изчаквахме документите, за които казах, но мисля, че въпросът за изслушванията не е повдиган. Действията на варварите и фашистите никога не ги знаеш и не можеш да ги предвидиш. Тези хора са варвари и фашисти, тези хора не са европейци. Няма как да ви кажа дали е ясна съдбата на паметника. Вчера премиерът каза, че той ще бъде отразян в основата и ще бъде откаран някъде, докато се реши какво ще се прави. Областната управителка на София е казала, че никъде в бюджетите на министерството на културата и на областната управа фигурират пари за съхранението на паметника. Този паметник ще бъде брутално нарязан. Премиерът каза, че този паметник няма да го има и след него, ако искат да вдигат по-голям паметник. Абсолютно скандално изказване. Действията на тези хора са варварски и фашистки. Аз очаквам да посегнат и на паметника на "Цар Освободител". Всичко може да се очаква от тези хора, те нямат задръжки", каза още Георги Свиленски. 

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Водещи новини

Още новини