"България на гражданите": ГЕРБ е картел

share

Замразяването на цените на основни хранителни продукти е циничен социален експеримент с тежки последици за всички български граждани. Това каза на пресконференция Даниел Митов от националното ръководство на "Движение България на гражданите". Той посочи, че такива ходове със замразяване на цени са правени и преди, но винаги са водели до катастрофални последствия.

В декларация, която той прочете, е посочено, че тази стъпка ще доведе до фалити на малките и средните земеделски стопани, преработватели и семейни магазини, до ново увеличение на безработицата и нов скок на цените. Целта на правителството на Борисов е да смаже малките и средните производители и търговци и да утвърждава монополи на пазара, смятат от "Движение България на гражданите".

В свободната икономика малките и средните производители и търговци са естествената защита срещу диктата на монополите и своеволията с цените, отбелязаха от партията. Според нея резултат от тази политика ще са непоносимо високи цени на храните през зимата. Тогава Борисов може да уволни министър Мирослав Найденов, за да избяга от личната си отговорност, пише още в декларацията. В нея ГЕРБ е определен като картел. Премахването му е първа точка от антикризисната ни програма, каза Митов.

Финансистът Бисер Манолов посочи, че фиксираните цени са публично признание за липсата на пазарни механизми, като естествен регулатор за тяхното коригиране. В момента не цените са проблема, а ниските доходи и покупателната способност на домакинствата, смята той.

Водещи новини

Още новини