Весела Чернева: Важно е Израел да покаже възможност и воля да се отбранява

Nova News
share

Ситуацията е опасна. Можеше да бъде много по-зле, ако си спомним как изглеждаше температурата на разговора преди около седмица. Наземната операция на Израел продължава да се бави. Големите усилия на международната общност да охладят страстите, да има целеполагане, в което животът на цивилните да е на първо място, изглежда, че тези усилия дават резултат. Това каза в интервю за предаването „Денят на живо“ експертът по международни отношения Весела Чернева.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2353

"Ако "Хамас" продължат да освобождават заложници, то това може да смекчи ответния удар. За Израел в тази силно враждебна среда, в която съществува, е важно да покаже възможност и воля да се отбранява. За една демократична страна международното право и цивилното население имат значение. За една терористична групировка е точно обратното – те използват цивилните като живи щитове", добави тя и прогнозира, че това ще е последният кабинет на Бенямин Нетаняху след дългогодишното му управление. 

Австрийският канцлер Нехамер посрещна официално премиера Денков

Чернева смята, че Шенген ще претърпи реформи и България и Румъния трябва да са част от този разговор. "Смята се, че между 2 и 5% са мигрантите, които преминават през България и финишират в Австрия. Опитваме се да убедим Австрия, че това е проблем, който няма много общо с фактическото състояние на нещата.Това е доста малък процент, предвид големия залог за блокирането на България за приемане в Шенген. Идеята е да се достигне до максимално публика, за да може българската теза да бъде чута. Тя е много логична. Българският премиер казва, че има икономически ползи за Австрия, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген. Вътрешните граници на ЕС в момента изглежда, че са отново вдигнати на много места. Това е знак, че Шенген като зона на свободно придвижване ще претърпи реформи. България и Румъния трябва да са част от този разговор: как да се пазят външните граници на ЕС, как да се отстоява заедно на натиска на тези граници", подчерта тя. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2353

Водещи новини

Още новини