Мария Габриел: Избирането на България за член на СПЧ е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека

Bulphoto (архив)
share

България бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. Страната ни бе избрана на първо място с най-много гласове-160 държави членки на ООН гласуваха за България.

“Благодаря на всички, които подкрепиха кандидатурата на България. Избирането на страната ни за член на СПЧ е признание за активната й политика в сферата на правата на човека”, заяви вицепремиерът Мария Габриел, цитирана от Министерство на външните работи.

ООН избра България за член на Съвета по правата на човека

"Ангажирани да допринесат“ - това е мотото на страната ни. Четири са водещите национални ангажимента, по които България ще работи: подкрепа за мерките и политиките, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност, расизъм, антисемитизъм и език на омразата, насърчаване на включването на повече жени и момичета на всички нива и във всички сфери на политическия и обществен живот, защита на правата на детето, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете, борба с дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите.

Съветът по правата на човека (СПЧ) е междуправителствен орган, отговарящ за защитата на правата на човека по света. Той се състои от 47 държави членки на ООН, които де избират от Общото събрание на ООН.

Водещи новини

Още новини