Вигенин: Виждам усилие на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопаят във властта през Конституцията

share

Една част от предложените конституционни промени са от типа на „напънала се планината, родила мишка”, включително идеята в Конституцията да се промени националният празник на България. Това е абсурдно и виждате, че целият дебат отиде в тази посока. Според мен, това е добре премислено, защото предложенията в частта съдебна власт са доста спорни.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Виждам усилия на коалицията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да се окопае във властта през Конституцията”, предупреди той и обясни: „Без да е написано, на практика се премахва ролята на главния прокурор. Разбира се, че има нужда да се засили контролът, но когато имаме един беззъб главен прокурор, дали това ще помогне за борбата с корупцията? Още по-важното, което никой не коментира е, че  ВСС се разделя на съдебен съвет и прокурорски съвет, като в прокурорския съвет трима членове се избират от прокурорите, но шестима – от Народното събрание. Това означава, че се установява пълен политически контрол над прокурорския съвет. И при един беззъб главен прокурор  и това, че сегашното мнозинство има повече от 2/3 в парламента, през промените в Конституцията ще се установи политически контрол над прокуратурата.”

Кристиан Вигенин видя конюнктурност в отнемането на правомощия на президента. Според него това е посегателство върху институцията и не бива такива промени да бъдат правени в зависимост от това кой в момента е президент.

„Има смисъл да се разсъждава в посока мандатност на кметовете, но два мандата е много малко. Очевидно тези предложения са правени от хора, които нямат особен поглед върху местната власт и това изглежда като единственият начин някой да се докопа в местната власт със скромното влияние, което има. Струва ми се, че това е опит за посегателство и върху местната власт”, каза още социалистът.

Припомняйки, че БСП е единствената партия, въвела ограничения в мандатите за своите народни представители, Вигенин призова тази мандатност, която се предлага, да се разшири и за народните представители. „Значи, те искат народните представители да бъдат вечни, като в същото време слагат мандатност на всички други позиции. Ето пак един елемент на този опит на една определена група да се бетонира във властта”, подчерта народният представител от БСП.

Вигенин: Това е "сглобка" на политически, икономически и персонални интереси

„Въпросът със сайта „Миротворец” е сериозен, защото се засягат правата на хиляди граждани – не само руски и украински, но и на други десетки държави. Очаквам българската държава да защити българите, които са в този списък и да поиска от украинската страна те да бъдат извадени от него”, категоричен бе той. 

По отношение на изпращането на военна помощ на Украйна, Кристиан Вигенин посочи, че БСП е на позицията на 80% от българските граждани, които са против това. „От друга страна, когато се изпраща такава помощ, нека не се героизират тези решения на мнозинството, защото, когато просто се вписваш в списъка с боеприпаси с отпаднала необходимост и нефункциониращи БТР-и, това по-скоро е лицемерно съучастие, отколкото реална помощ”, коментира социалистът, според който България може да бъде истински полезна в усилията за мир, а не в подкрепата за ожесточаването на войната.

Водещи новини

Още новини