С подкрепата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Депутатите приеха на първо четене парите за пенсии

Булфото
share

Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. със 118 гласа „за“, 34 „против“ и 64 „въздържал се“.

Проектобюджета на ДОО подкрепиха от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Депутатите ще обсъдят бюджетите на ДОО и НЗОК на първо четене

„БСП за България“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“, а „Възраждане“ и ДПС се въздържаха.

В началото на дебата министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че предложеният проект представя реалистична рамка за финансиране на държавното обществено осигуряване през 2023 г. Проектобюджетът на ДОО е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата, посочи тя. 

Бюджетът предвижда увеличаване от 1 август на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и на земеделските стопани и тютюнопроизводители от 710 на 780 лева, от 1 юли 2023 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2022 г., се осъвременяват с 12% по т. нар. швейцарско правило.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст също се увеличава с 12% от 467 лева на 523,04 лева. Обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и на дете до 8-годишна възраст, отглеждано от бащата или осиновителя, се вдига на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г.

Водещи новини

Още новини