Две събития пред МОЧА: Искаме български паметник!; На шестивието на „Безсмъртния полк“ дойде Митрофанова

Novini.bg
share

Десетки граждани се събраха тази сутрин пред Паметника на съветската армия.

Искането им - на мястото на Монумента на окупационна Червена армия да има български паметник, предаде репортер на Novini.bg.

На събитието има голям транспарант с текст „Искаме български паметник!“ и десетки плакати със същия надпис. 

Припомняме, че Столичният общински съвет гласува през 2023 г. решение монументът да бъде демонтиран и преместен в Музея на тоталитарното изкуство в София. 

Булфото 

"Искаме една огромна несправедливост да бъде поправена. В центъра на столицата ни е редно да има голям, красив, възпитаващ в добродетели и показващ историята ни паметник. Този паметник трябва да носи позитивен заряд, да събужда чувство на гордост и да бъде приет от всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Вярваме, че така разделението в обществото ни ще намалее и ще можем да гледаме напред, към бъдеще, в което можем спокойно да се гордеем като българи и жители на София", казват организаторите.

Novini.bg

А по-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъвкао прекрати провеждането на шествието на „Безсмъртния полк“.

Novini.bg

"За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява."

Фандъкова прекрати провеждането на шествието на „Безсмъртния полк“

Въпреки отказа на Столична община, организаторите и участниците на "Безсмъртния полк" се събраха на сборния пункт на пл. „Св. Ал. Невски“ с намерение да осъществят планираното от тях мероприятие.

Участниците в шествието бяха посрещнати на Паметника на съветската армия от демонстрация на националистки формации. Стигна се до размяна на обидни квалификации. Полицаи в жива верига са разделили двете групи.

 

 

 

Малко след 10 часа руският посланик в България Елеонора Митрофанова пристигна при шествието на "Безсмъртния полк". 

Булфото

Водещи новини

Още новини