Росен Желязков в Прага: Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на сигурността на Европа

НС
share

Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на сигурността на Европа, но отговорът на ЕС не закъсня и беше твърд и единен. Наложи се да вземем нелеки решения, с ясното съзнание, че тежестта поемат гражданите на нашите страни.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14762

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на ЕС в Прага. Той направи изказване в рамките на първата тема на форума „Руската агресия в Украйна и отговорът на ЕС“, съобщиха от пресцентъра на НС. 

Росен Желязков към украинския си колега: България подкрепя категорично Киев

Председателят на българския парламент отбеляза, че повишаването на устойчивостта на ЕС, особено по отношение на енергийната сигурност и поддържане на критичната инфраструктура, е важна част от общия отговор на ЕС. В изказването си Росен Желязков постави акцент върху енергийния пазар. Трябва да продължим дългосрочното сътрудничество с всички надеждни партньори, за да гарантираме доставките на втечнен природен газ и газ по тръбопроводи за ЕС чрез енергийната платформа за доброволно съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород, подчерта той. Нуждаем се от практическо прилагане на първите пилотни съвместни покупки възможно най-бързо, допълни Росен Желязков. 

По думите на председателя на парламента една конкретна област, която се нуждае от специално внимание, са инвестициите в електропреносни мрежи. В момента те са в състояние далеч под това, което е необходимо, посочи той. Можем да увеличим производството на електроенергия от възобновяеми източници десетократно, но какъв резултат ще постигнем, ако не разполагаме с мрежата, за да поддържаме масовото им включване в системата и нуждите от ускорена електрификация на сградния, транспортния и индустриалния сектор, попита той. Росен Желязков посочи, че България в момента работи интензивно по редица проекти, за да се справи с това предизвикателство.

Факт е, че за момента и за няколко години напред ще продължим да се нуждаем от газ, за да балансираме енергийните системи - особено тези с висок процент възобновяеми енергийни източници, каза председателят на Народното събрание. Росен Желязков заяви, че България разполага с необходимия капацитет, за да допринесе за осигуряването на стабилни, надеждни и диверсифицирани доставки на газ за ЕС. 

На конференцията, с която  завършва Парламентарното измерение на Чешкото председателство, обръщения направиха председателите на Сената и на Камарата на депутатите на Чешката република Милош Востричил и Маркета Пекарова Адамова. Ключови говорители на първата сесия на форума бяха маршалът на Сейма на Полша Елжбета Витек, председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен и председателят на Конгреса на депутатите на Испания Меричел Батет Ламания. Специален гост е председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14762

Водещи новини

Още новини