Руското посолство сравни откъртването на плочата от Паметника на Съветската армия с богохулство

Getty (архив)
share

" Със съжаление Ви съобщаваме, че днес, в Деня на защитника на отечеството, Паметникът на Съветската армия в София отново стана жертва на сляпа агресия и безпаметство".

Това заяви днес руското посолство в България по повод откъртената от Паметника на Съветската армия в София плоча във Фейсбук.

"С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българският народ свободен и да няма място за „кафявата чума” в света", посочиха още от дипломатическата мисия.

"Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято", заявиха от посолството на Русия.

Разбиха плочата на паметника на Съветската армия в София

"Призоваваме българските власти незабавно да предприемат мерки за ликвидиране на последиците от престъплението срещу паметта, наказване на виновните и преустановяване на позорната практика за изопачаване на общата ни история", апелираха от мисията.

Водещи новини

Още новини