Експерти: Европа трябва да ни помогне със справянето с мигрантите

Булфото
share

Трагедията с мигрантите в Локорско коментираха Филип Гунев, експерт по гранична и вътрешна сигурност на ЕС и бивш зам.-министър на вътрешните работи, както и бившият вътрешен министър Валентин Радев.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1614

В ефира на NOVA NEWS Гунев изрази мнение, че такава група мигранти трудно може да премине у нас без участието на гранични служители.

Радев пък посочи, че нестабилната политическа система, недоверието в институциите, обвързаностите, слабата работа на службите, липсата на стабилна власт и няколкото служебни правителства са причината за такива инциденти. Той заяви, че е необходимо да има повече ефективни присъди за трафик на хора.

Гунев коментира, че липсва синхрон между институциите, което пречи на разрешаването на проблема. Той е на мнение, че по казуса "Локорско" трябва да има сериозни присъди, което ще бъде с ефект и на превенция.

Според Радев и Европа трябва да помогне за справянето с мигрантския натиск у нас, но тя се „дистанцира“. Гунев заяви, че и ЕС, и България е трябвало да инвестира пари за подсигуряване на границата ни.

Демерджиев с още информация по случая "Локорско"

Гунев посочи, че мигрантският натиск е глобален процес, но безконтролното преминаване през нашата страна не може да продължава. Радев пък призова президента Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1614

Водещи новини

Още новини