Демерджиев: Напоследък усещането, че полицаите не са обект на нападение се изгуби

Булфото
share

Към момента няма данни, които да ни карат да смятаме, че ни очаква нова мигрантска вълна след земетресението в Турция и Сирия. Създадена е организация и много внимателно следим процесите там. Ако има данни в тази посока, ще реагираме незабавно. Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той посочи, че контролно-пропускателните пунктове, на които се правят проверки за нелегални мигранти в коли, автобуси и товарни автомобили ще останат, защото са полезни и работят.

Демерджиев подчерта, че е овладян мигрантският натиск не само в Бургас, а в цялата страна. По думите му това се оценява включително и от всички партньори навън, по всички форуми се изтъквало и отбелязвало, че България има значителен, много сериозен напредък в това отношение. Министърът заяви, че тези дни у нас ще пристигне представител на Европол, който ще отговаря за каналджийските групи. 

Мисля, че България ще бъде мястото, където ще се създаде организация важаща за цяла Европа - как да бъдат идентифицирани и разбити тези групи. Мисля, че ние се превърнахме в лидери в това отношение и много добре взаимодействаме както с Европол, така и с Фронтекс и това взаимодействие ще продължи, изтъкна министърът, цитиран от БТА.

Пред журналисти той коментира и новия случай на заплашване на съседи от страна на полицейски служител. Демерджиев посочи, че всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си. 

Полицай заплаши съседите си с оръжие в София

,,Много точно трябва да преценяват кога могат да използват служебния си пистолет. Това в никакъв случай не може да става, когато разговарят със съседи или по друг подобен повод. Така че много ясно съм предупредил служителите и професионалното ръководство. Да, те могат и трябва да ползват служебното си оръжие, когато са на служба и когато това се налага, за да защитят живота и здравето си или това на другите, но да го използват при уреждане на междусъседски спорове или други подобни е абсолютно недопустимо и подобно поведение няма да се толерира'', обясни Демерджиев. 

Той говори и за сигнала за бития осмокласник в Етрополе.

Работи се и по този случай. Извършена е незабавна проверка, реагира се веднага. Нямаме практиката да се водят дълги производства и проверки, които да траят месеци, с цел да се загуби интерес към случая и да се прикрие. Проверките протичат за дни, резултатите се обявяват публично, каза Демерджиев и уточни, че много внимателно трябва да се анализират случаите, защото понякога имало много важни нюанси, които се спестявали при поднасянето на сигнала.

Младежите, заподозрени в побоя над ученик: Ударихме му само два шамара

,,Такъв беше случаят в Плевен. След като се изгледат внимателно камерите, се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията. Бих казал, че до голяма степен я е провокирало. Проверката, разбира се, продължава и там. На финала сме'', каза министърът.

По думите му обикновено полицаят отвръща, когато е нападнат.

Хората трябва да знаят, че полицаите не са обект на нападение, а напоследък това усещане се загуби, добави Демерджиев.

Днес той бе в Бургас за годишния анализ на Областната дирекцията на МВР в града.

Водещи новини

Още новини