БСП: Заедно с "Възраждане" сезираме КС за решението за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

share

Ще сезираме Конституционния съд, заедно с колегите от "Възраждане", относно строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" с технологията AP1000. Това е технология, която все още не е използвана никъде по света. Ние не искаме България да се превръща в експериментална площадка. Призоваваме колегите от "Продължаваме промяната" също да се присъединят, защото те също се въздържаха в зала. 

Това обяви на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от БСП Борислв Гуцанов. 

НС прие проект на решение за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

"БСП винаги е била за развитие на ядрената енергетика. През 2013 г. ние събрахме над 780 000 подписа за национален референдум за развитие на ядрената енергетика в България. Не е нормално, когато в АЕЦ "Белене" имаме цялата техника и оборудване за първи и втори контур, при това платено от българската държава, и необходимите средства са под 10 млрд. лева, за да бъде завършена централата в Белене и ние да тръгваме на една нова неналожена технология, която ще излезе 30 млрд. лева Призоваваме отново "Промяната" да подкрепят тази наша жалба. Трябва да развиваме ядрената енергетика, н по един разумен начин", категоричен бе Гуцанов.

"Проектът "Белене" е национален", заяви от своя страна Румен Гечев. "Нещо повоече, това е проект, който ще спомогне за развитието на българската, балканската и европейската енергетика. Ние сме доказали с разчети, че проектът "Белене" е изгоден за България. Стопирането на проекта "Белене" нанесе, нанася и ще нанесе загуби за милиарди за България. Ако бяхме построили ядрената централа, тя щеше да е избила цената си за няколко години при сегашната ситуация. "Белене" има абсолютно всички лицензи и е лъжа, че ги няма. Подкрепяме и политиката за конкурси за увеличаване на мощностите в Козлодуй, но не да плащаме милиарди за някакви реактори, които не са работили никъде по света, а така съответно да плащаме и много по-скъп ток. Отделно от всичко това, фирмата "Уестингхаус" няма обсолютно нищо общо с американското правителство", добави той. 

"Възраждане": Има ли значение какъв е един реактор, когато не плащаме евтин ток?

За финал от БСП категорично отхвърлиха твърденията, че има сближаване с "Възраждане" и обявиха, че техните политики винаги са били последователни. 

Водещи новини

Още новини