Валентин Радев: Защо не предоставяме официално военна помощ на Украйна? Агресор ги е нападнал

bulphoto (архив)
share

"Това е лоша новина - прокуратурата да разследва вътрешен министър, не е добре. Не ми харесва това, че има повод за такова нещо, без значение кой е. Да оставим прокуратурата да каже кой е. Това не е добре както за системата на МВР, така и за доверието в институциите. Винаги ме боли, когато някой стреля по институциите, без значение дали има или няма повод", каза бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Той сподели, че не е толкова изненадан от новината, че България изнася оръжия за Украйна, но: "Изненада ме това, че се спрягат две имена - на господин Петков и господин Василев. От една страна тази статия ги хвали, че са го направили тайно, от друга страна - те през цялото време си мълчаха. Тази статия бих я поставил под сериозно съмнение. Очевидно оръжия директно България - Украйна не изнасяме. Тук Нинова е права."

По думите му това се е случвало през трети страни.

Нинова: Още от утре започвам да търся лидерите на партиите за правителство

"Защо не предоставяме официално военна помощ? Какво ни е на нас българите? Нещо специално ли имаме към Украйна, мразим ли ги тези хора? Агресор ги е нападнал. Първата причина е, че в България няма лустрация. И второто - няма лидерство, а тази статия го показва отлично. Никой не е обяснил на хората, че това е добър ход и че ние правим нещо добро, ако някой не е разбрал", поясни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че Нинова трябва да върне веднага мандата.

"Тя не може с ГЕРБ, сега за "Продължаваме промяната" трябва да каже "Не", защото са я лъгали през цялото време. Това е изводът от тази статия. Всички се скриват зад това, че не е било директно изнасяне. За половин година сме загубили 1,3 млрд. долара оборот от това, което е изнесено като оръжие. И оръжието не убива, хората убиват, оръжието възпира. Обидно е това", добави бившият министър.

Валентин Радев поясни, че България е специализирана в това да произвежда всякакви боеприпаси.

Попитан дали Борисов ще отиде на лидерската среща, той отговори: "Той е изключително диалогичен, те го обвиняват, че бързо си сменя мнението. Смисълът сега да има лидерска среща е ако има вероятно за правителство, аз не я виждам. За какво да ходи г-н Борисов на тази лидерска среща. И ГЕРБ направихме каквото можахме, опитахме се в началото, не се получи. Очевидно се отива на избори, но аз не се притеснявам. Това е демокрация. С тези служебни правителства изкривяваме демокрацията, сега ако има пето служебно правителство, президентска република ли сме? Така не може да се продължава."

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини