Министър Никола Стоянов: Решението за предоставяне на ваучери за гориво остави много въпросителни

Нова тв
share

"Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си".

Това каза в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Помощта за горивата ще бъде предоставяна на хора от уязвими групи, реши енергийната комисия в НС

Стоянов обясни, че Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. 

По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите.

Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Инфлацията ще намалее, ако горивата поевтинеят

Той направи прогноза, че цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаквало, но не драстично.

 „Август месец, когато застъпихме, истината е, че тогава със синдикати и работодатели правехме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя втора, коя трета и кои ще останат най-накрая. Започнахме от това. Знаете тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече в енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти”. Така Никола Стоянов коментира дали намалените цени на горивата и газа у нас ще повлияят благоприятно и на инфлацията в страната.

 По думите му ресорното министерство очаква до май месец инфлацията да е едноцифрен процент.

Водещи новини

Още новини