Никола Минчев за критиките на президента: Неприемливо и недопустимо е

БНТ
share

"Продължаваме промяната" никога не е била президентска партия и ние го доказахме. Отношенията ни с президента винаги са били на институционална основа, често сме влизали и в противоречие. Неприемливо е президентът да квалифицира цяла политическа партия. Това е недопустимо. Със сигурност няма да отговоря с подобен епитет. Ако отговряме, може да е с аргументи по конкретни действия. Това заяви в интервю за "Панорама" заместник-председателят на Народното събрание от "Продължаваме промяната" Никола Минчев.

Той бе категоричен и че нито един депутат от парламентарната група на "Продължаваме промяната" няма да подкрепи в зала проектокабинета на проф. Николай Габровски. Минчев обясни, че отказът им да проведат среща с кандидата на ГЕРБ за премиер не е израз на желанието на ПП непременно да отиде на предсрочни парламентарн избори, нито е проява на уважение. "53 гласа "против". Той в крайна сметка е кандидат за премиер с мандата на ГЕРБ, а от ПП ясно сме заявли, че няма как да дадем подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ. Ако направим обратното, ще предадем гласа на 500 000 избиратели", добави зам.-председателят на парламента. 

Проф. Габровски разкри защо е приел номинацията и обяви: Ще предложа кабинет

По повод предстоящите местни избори, Минчев посочи, че обща кандидатура с "Демократична България" е най-добрият вариант, не само за София. "Да обединим усилия и да дадем на демократичната общност шанс за демонтаж на модела ГЕРБ в местната власт. Няма конкретни имена, но това е пътят", подчерта той. 

Никола Минчев обеща от ПП да положат усилие за реализиране на втория мандат за съставяне на правителство, но не остави поле за големи надежди за успех. "Посочихме 9 предварителни стъпки, които искаме да бъдат изпълнени, за да предложим правителство на малцинството само със 73 народни представители. Имаме нужда от ясни гаранции, които да бъдат дадени в рамките на Народното събрание, че наистина такова правителство може да работи", добави той.

Проф. д-р Габровски с първи думи след връчването на проучвателния мандат за кабинет на ГЕРБ

Той обясни и че основният разрив между ПП и БСП е дошъл заради промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. "Самата БСП извървя път, при който на 180 градуса промени мнението си за употреба на машините", припомни Минчев. 

"Може да сме изпълнили технически изисквания, но е необходимо и доверие между всички в това пространство", коментира той по повод неприемането на страната ни в Шенген. 

Водещи новини

Още новини